Racuszki nadziewane-ekspresowe! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklaneczki przekladam drozdze ,dodaje cukier i cieple mleko,mieszam wszystko i odstawiam na bok.
2.Do szklaneczki przekladam drozdze ,dodaje cukier i cieple mleko,mieszam wszystko i odstawiam na bok.
3.Wszystkie skladniki mieszam lyzka,ciasto jest geste i lekko lejace-takie ma byc!
4.Miske przykrywam sciereczka i odstawiam na ok.1 godz.do wyrastania.
5.Olej rozgrzewam w rondelku na wolnym ogniu,zeby sprawdzic,czy jest odpowiednia temp. wkladam niewielka ilosc ciasta,jesli wyplynie-to odpowiednia temp.
6.Maczam lyzke w wodzie ,nabieram nia porcje ciasta i delikatnie przekladam na olej ( to sprawdzona metoda,ciasto pieknie odchodzi od lyzki i olej nie pryska-zapewniam! ).
7.Przykrywam rondelek pokrywka,po ok.2-3 min pokrywke zdejmuje i odwaracam racuszki na druga strone.
8.Gotowe racuszki wyjmuje na papier kuchenny i natychmiast za pomoca szprycy wypelniam dzemem.
Mozna oczywiscie pominac dzem i posypac jedynie cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze