Racuszki maślane

  • wyświetlono: 1470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatne, maślane i pyszne racuszki. Zakochałam się w ich smaku od pierwszego kęsa i postanowiłam tym przepisem podzielić się z Wami jak tylko je zrobię.

IMG_3861
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2,5 dkg drożdży
3 szkl. mąki
1/4 kostki masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
3 łyżki cukru
cukier wanilinowy opcjonalnie
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Racuszki maślane

  • 1. Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru, mleka i 2 łyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki.

    Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

    Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto - brązowy kolor.
    Pięknie to wyglądało jak jeszcze rosły na patelni podczas smażenia!
    Smażyłam na nie za mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły.

    Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne.

    Posypałam cukrem pudrem przed podaniem.

Porady

* można dodać cukier wanilinowy
* ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

racuchyracuszkiracuszki maślane
 

Komentarze