Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki rozmieszać w 1.2 szklanki mleka, zostawić na chwilę, żeby podrosły. Potem wlać drożdże do maki, dodać jajka utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić w trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Włożyć do ciasta, wymieszać i znowu zostawić na chwilę, by ciasto podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron. Racuchy drożdżowe z jabłkami podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Komentarze