PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Racuchy drożdżowe z jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/33/6083bd5bc96fc290624f962035cf8ee247759fa4.jpeg25921944https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/racuchy-drozdzowe-z-jablkami-38
25 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
5 dag tłuszczu
2 jajka
5 dag cukru kryształu
ok. 1/4 l mleka
szczypta soli
2 jabłka
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Racuchy drożdżowe z jabłkami
1.
Mąkę przesiać. Drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki rozmieszać w 1.2 szklanki mleka, zostawić na chwilę, żeby podrosły. Potem wlać drożdże do maki, dodać jajka utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić w trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Włożyć do ciasta, wymieszać i znowu zostawić na chwilę, by ciasto podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron. Racuchy drożdżowe z jabłkami podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze