Racuchy drożdżowe z jabłkami

4.5 (154 ocen)

Takie oto racuchy drożdżowe z jabłkami zrobiłam dziś na obiad i smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    2 dag drożdży
    5 dag tłuszczu
    2 jajka
    5 dag cukru kryształu
    ok. 1/4 l mleka
    szczypta soli
    2 jabłka
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki rozmieszać w 1.2 szklanki mleka, zostawić na chwilę, żeby podrosły. Potem wlać drożdże do maki, dodać jajka utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić w trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Włożyć do ciasta, wymieszać i znowu zostawić na chwilę, by ciasto podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron. Racuchy drożdżowe z jabłkami podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować