Ciasto "Rabuś"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Rabuś, to ciasto równoważące dwa smaki słodki i kwaśny. Mus rabarbarowy w połączeniu z delikatna śmietankową masą i puszystym biszkoptem daje rewelacyjny efekt dla kubków smakowych :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej

    Składniki na mus rabarbarowy:
    1 kg rabarbaru (mi wyszło 13 średnich, grubszych łodyg)
    400 ml wody
    pół szklanki cukru
    2 galaretki agrestowe

    Składniki na masę śmietanową:
    1 opakowanie kremu tortowego o smaku śmietankowym "DELECTA"
    300 ml schłodzonego mleka

    Dekoracja: tabliczka czekolady mlecznej

    Wymiary brytfanki 23x33
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "rabuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus rabarbarowy:
    Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki, wkładamy do garnka zalewamy 400 ml wody, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy do momentu aż rabarbar się rozgotuje i powstanie jednolita masa (czas gotowania mniej więcej 20 minut). Do powstałego musu wsypujemy dwie galaretki agrestowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut.
    Biszkopt studzimy i ścinamy wierzchnia warstwę.
  • 3. Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejący mus rabarbarowy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę śmietankową według przepisu na opakowaniu. Masę śmietankową wykładamy na mus rabarbarowy. Wierz ciasta dekorujemy startą na grubych oczkach czekoladą mleczną.
    Ciasto odstawiamy najlepiej na noc do całkowitego stężenia. Smacznego

Porady

Podany czas przygotowania obejmuje również studzenie masy rabarbarowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować