"Alpenliebe"- sernik na zimno z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne, proste ciasto, z letnim przysmakiem jakim są truskawki :) Ciacho jest delikatne i rozpływa się w ustach, mi przypomina pyszne cukierki "Alpenliebe", śmietakowo- truskawkowe, stąd też taka nazwa:)))) Pychota dla podniebienia :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek,
    4 galaretki truskawkowe,
    1 opakowanie sernika na zimno,
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
    550 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"alpenliebe"- sernik na zimno z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i obrać, włożyć do garnka i blenderem zmiksować na jednolity mus, zagotować to i następnie wsypać dwie galaretki truskawkowe odstawić do lekkiego stężenia.
  • 2. Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Galaretki wykorzystamy do zalania wierzchu ciasta.
  • 3. Jak mus zacznie tężeć przygotowujemy sernik na zimno według przepisu na opakowaniu.
    Przygotowujemy sernik na zimno jak już zmiksujemy to dokładamy do niego tężejący mus truskawkowy delikatnie mieszamy łyżką i taki "mix" niedokładnie/ chaotycznie wymieszaną masę wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty.
  • 4. Przygotowaną masę odstawiamy na pól godz do lodówki i na koniec wylewamy tężejącą galaretę truskawkową, odstawiamy na całą noc do lodówki i na drugi dzień ciacho gotowe :)

Porady

Ciacho możemy zrobić również na spodzie biszkoptowym. Do sernika na zimno ja dolewam odrobinę mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu, aby nie był zbyt rzadki. Czas przygotowania zwiera również przybliżony czas tężenia/ studzenia musu truskawkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko Ser biały Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować