Ciasto rabarbarowy debiut

  • wyświetlono: 701 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Lekko kwaśne, orzeźwiające ciasto z nutką słodyczy. Idealny pomysł na wykorzystanie rabarbaru.

bieniaszka
  • 120min

Składniki

ciasto kruche (na blachę 23x38 cm):
3 szkl. mąki
½ szkl. cukru pudru
25 dag margaryny
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 i ½ kg rabarbaru
35 dag cukru + 4 łyżki (do osłodzenia budyniu)
budyń śmietankowy na ¾ l mleka

piana:
5 białek
1 szkl. cukru kryształu
kisiel wiśniowy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto rabarbarowy debiut

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i posiekaną margarynę. Wyrobić ciasto. Część ciasta (ok. 1/3) odkroić i włożyć do lodówki (na ok. 30 min). Pozostałe ciasto rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • 2. Z rabarbaru zdjąć skórkę, umyć i pokroić w kostkę, zasypać 35 dag cukru na noc. Rano rabarbar wyłożyć na sito. Odlać 2 szklanki soku i na nim ugotować budyń, dosłodzić. Do ugotowanego budyniu wsypać rabarbar i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Piana: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kisiel i miksować na najmniejszych obrotach aż kisiel połączy się z pianą.
  • 4. Na ciasto dać rabarbar z budyniem, następnie pianę a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z lodówki, piec godzinę w temp. 160 stopni.

Porady

Ciasto wyjąć z blachy dopiero po wystudzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciDeserRabarbarciasto krucheciasta i deserypianaplacek z rabarbaremdeser do kawykategoria_ciasta
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

królewiec

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Królewiec

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Ciasto Shrek

Dodane przez: edytaha

Ciasto Shrek

Ciasto czasochłonne, ale warte...

image-09lk28p

Dodane przez: aliss06

Ciasto Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...