Ciasto rabarbarowy debiut

5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Lekko kwaśne, orzeźwiające ciasto z nutką słodyczy. Idealny pomysł na wykorzystanie rabarbaru.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto kruche (na blachę 23x38 cm):
    3 szkl. mąki
    ½ szkl. cukru pudru
    25 dag margaryny
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 i ½ kg rabarbaru
    35 dag cukru + 4 łyżki (do osłodzenia budyniu)
    budyń śmietankowy na ¾ l mleka

    piana:
    5 białek
    1 szkl. cukru kryształu
    kisiel wiśniowy
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto rabarbarowy debiut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i posiekaną margarynę. Wyrobić ciasto. Część ciasta (ok. 1/3) odkroić i włożyć do lodówki (na ok. 30 min). Pozostałe ciasto rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • 2. Z rabarbaru zdjąć skórkę, umyć i pokroić w kostkę, zasypać 35 dag cukru na noc. Rano rabarbar wyłożyć na sito. Odlać 2 szklanki soku i na nim ugotować budyń, dosłodzić. Do ugotowanego budyniu wsypać rabarbar i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Piana: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kisiel i miksować na najmniejszych obrotach aż kisiel połączy się z pianą.
  • 4. Na ciasto dać rabarbar z budyniem, następnie pianę a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z lodówki, piec godzinę w temp. 160 stopni.

Porady

Ciasto wyjąć z blachy dopiero po wystudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować