1.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo cukier, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przekładamy, do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 stopni Celsjusza (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkoptu należy go przekroić na 3 części.
2.Przygotowujemy krem do przełożenia. Śmietanę 30% miksujemy, dodając cukier puder i po łyżce mascarpone. Masa powinna być jednorodna.
3.Poncz: szklankę wody wlewamy do garnuszka, dodajemy plastry cytryny i cukier, mieszamy.
4.Przygotowujemy masę dekoracyjną z pianek:
w garnku z podwójnym dnem rozpuszczamy na małym ogniu pianki z 5 łyżkami wody. Do miski wsypujemy odrobinę cukru pudu, tak, aby dno było przykryte, wlewamy roztopione pianki. Masę wyrabiamy rękoma, dodając po łyżce cukru pudru.
5.Przekrojony biszkopt nasączamy, przekładamy kremem mascarpone, kładziemy kolejny biszkopt, nasączamy, przekładamy dżemem, kładziemy nasączony biszkopt. Tort na wierzchu i po bokach smarujemy masą mascarpone. Masę plastyczną z pianek rozwałkowujemy podsypując odrobinę cukru pudru, kładziemy na przełożony biszkopt, odkrawamy kawałki masy, które wystają po bokach. Dekorujemy wg uznania.
Komentarze