Ciasto Rabarbarowy Raczek

0 (0 ocen)

Pyszne, warstwowe ciasto, niecodzienne, nietuzinkowe, z masą z cukierków raczków.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

    JASNY BISZKOPT:

    2 jajka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    CIEMNY BISZKOPT:

    2 jajka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANOWA Z RACZKAMI:

    350 ml śmietany kremówki 36%
    20 cukierków raczków
    1 tabliczka czekolady deserowej
    kilka kropli aromatu rumowego

    MASA RABARBAROWA:

    4 łodygi rabarbaru (ok. 350 g)
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa

    DODATKOWO:

    szklanka herbaty + sok z cytryny do nasączenia biszkoptów + 1 łyżka rumu
    250 ml śmietany kremówki
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto rabarbarowy raczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. JASNY BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Na końcu do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką.
    Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić.
    CIEMNY BISZKOPT:
    Postępujemy tak samo jak przy jasnym biszkopcie, tyle że jedną łyżkę mąki ziemniaczanej zastępujemy kakaem. Pieczemy biszkopt i studzimy go.
  • 2. MASA Z RACZKAMI:
    Śmietanę kremówkę wlewamy do garnuszka. Cukierki raczki wkładamy do woreczka i drobno je tłuczemy (np. młotkiem do mięsa). Dodajemy do śmietany razem z połamaną na kawałki czekoladą i aromatem rumowym. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukierki się rozpuszczą (uważać, by nie doprowadzić do wrzenia!). Podgrzaną śmietankę dodatkowo przelać przez sitko, by upewnić się, że nie pozostały w niej jakieś kawałki nierozpuszczonych cukierków. Wlać śmietankę do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie schłodzoną śmietankę ubijamy tak jak zwykłą kremówkę na sztywno. Powinien powstać gęsty krem. Należy go rozsmarować na nasączonym jasnym biszkopcie i przykryć ciemnym biszkoptem, który również nasączamy.
  • 3. MASA RABARBAROWA:
    Rabarbar drobno pokroić, wrzucić do garnuszka, podlać odrobiną wody (ok. 50ml), zasypać cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gotować ok. 10 minut.
    Galaretkę przygotować w 150 ml wody, połączyć ją z gorącym musem z rabarbaru. Masę schłodzić i tężejącą wylać na ciemny biszkopt. Wstawić ciasto do lodówki.
    Wierzch ciasta udekorować bitą śmietaną i galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cukier Galaretka Rabarbar Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować