Rabarbarowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Krucha szarlotka z dużą ilością rabarbaru. Pyszna po wystygnięciu ale również na ciepło z dodatkiem lodów :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    150 g masła
    80 g cukru
    1 żółtko
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie rabarbarowe:
    700 g rabarbaru
    5 czubatych łyżek cukru
    4 czubate łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rabarbarowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier, posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. 2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki (ok. 2-3 cm) tortownicy o średnicy 23 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić ciasto, popiec na złocisty kolor, ok. 15-20 minut. Wyłożyć rabarbar, wyrównać. Resztę (1/3) ciasta rozwałkować, pociąć na paski, ułożyć w kratkę. piec jeszcze 50-55 minut.

  • 2. Nadzienie rabarbarowe:
    Rabarbar obrać, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować