Rabarbarka - rabarbarowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niezawodny przepis na ciasto z dużą ilością owoców!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 40 dkg mąki
    10 dkg cukru
    10 dkg masła
    łyżka cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jaja
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 kg rabarbaru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier puder
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rabarbarka - rabarbarowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    przygotować ciasto: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i przesiekać tak, by powstała kruszonka, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać śmietanę i zagnieść całość na gładkie ciasto, podzielić na dwie nierówne części, większą porcją wylepić blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, mniejszą część włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce

  • 2. nadzienie: rabarbar umyć, obrać, pokroić, przełożyć do rondelka, wsypać cukier do smaku (można zastąpić miodem), dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wody, podgrzać całość aż cukier się rozpuści, wyłożyć na ciasto w blaszce.
  • 3. Resztę ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć na nadzienie i gęsto ponacinać.
    Piec 50 minut, aż wierzch się przyrumieni. Można przyrządzić to ciasto z każdymi sezonowymi owocami, najlepiej kwaśnymi, tj. wiśniami, porzeczkami, agrestem, jabłkami czy ze śliwkami

Porady

Wierzchnią warstwę można też przygotować poprzez starcie ciasta na tarce, w tym celu mniejszą porcję należy włożyć do zamrażalnika. Lepkie ciasto łatwiej przełożysz do blaszki, gdy rozwałkujesz je na omączonej folii spożywczej i razem z nią przeniesiesz do formy, a po rozłożeniu folię łatwo ściągniesz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować