Rabarbarotka

4.5 (142 ocen)

Pyszne, lekko kwaskowate ciasto.

Składniki:

  • 50 dag rabarbaru
    1/2 szkl. cukru
    1/2 l mleka
    5 białek
    1,5 op. budyniu śmietankowego
    1/2 op. kisielu brzoskwiniowego
    2 łyżki cukru pudru

    Ciasto:
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    3 szkl. mąki
    kostka miękkiej margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Rabarbarotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Połowę ciasta wkładamy do lodówki,
    resztą wylepiamy formę 25x37 cm. Nakłuwamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 °C. Studzimy.
  • 2. Mleko mieszamy z budyniem, zagotowujemy. Studzimy. Rabarbar myjemy,
    obieramy i kroimy w kawałki. Smażymy z cukrem do konsystencji marmolady.
    Wsypujemy kisiel, energicznie mieszamy. Studzimy. Białka ubijamy z cukrem
    pudrem na sztywno.
  • 3. Na ciasto wykładamy budyń i rabarbar. Przykrywamy pianą i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 25 minut w 170 °C i jeszcze 10 minut z włączoną
    funkcją termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować