Rabarbarotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto zagniatam. W razie potrzeby dosypuję odrobinę mąki. Kiedy powstanie gładkie ciasto zawijam je w folię i odkładam do lodówki.
Rabarbar kroję w około 1 cm kawałki. Na dno garnka wlewam odrobinę wody(tyle by pokryła dno) i dodaję rabarbar. Zasypuję cukrem. Podsmażam około 5 minut. Rabarbar zmieni kolor na żółty i zmięknie oraz puści sok. Zdejmuję garnek z ognia i wsypuję suchy kisiel . Mieszam aż masa zgęstnieje. Odstawiam do ostudzenia.
Ciasto rozwałkowuję . Przygotowaną blaszę o wymiarach 25x35cm wykładam papierem od pieczenia a następnie przekładam ciasto. Wylepiam nim też boki foremki. Nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku, w temp. 180 st około 20 minut aż nabierze lekko złotego koloru.
Na podpieczone ciasto wykładam masę rabarbarową.
Zimne białka ubijam ze szczypta soli a następnie dodaję stopniowo szklankę cukru. Ubijam aż powstanie gładka i lśniąca pianą. Wykładam ją na ciasto i ponownie wstawiam do piekarnika. Pieką kolejne 20 minut.
Komentarze