Rabarbarotka z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rabarbar doskonale nadaje się do ciast, w połączeniu z pianką smakuje wybornie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto;
    4 żółtka
    2 szklanki mąki pszennej
    125 g masła roślinnego
    duża łyżka śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa rabarbarowa;
    ok. 1,5kg oczyszczonego rabarbaru
    4 łyżki cukru
    kisiel cytrynowy

    Pianka;
    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rabarbarotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto zagniatam. W razie potrzeby dosypuję odrobinę mąki. Kiedy powstanie gładkie ciasto zawijam je w folię i odkładam do lodówki.

    Rabarbar kroję w około 1 cm kawałki. Na dno garnka wlewam odrobinę wody(tyle by pokryła dno) i dodaję rabarbar. Zasypuję cukrem. Podsmażam około 5 minut. Rabarbar zmieni kolor na żółty i zmięknie oraz puści sok. Zdejmuję garnek z ognia i wsypuję suchy kisiel . Mieszam aż masa zgęstnieje. Odstawiam do ostudzenia.

    Ciasto rozwałkowuję . Przygotowaną blaszę o wymiarach 25x35cm wykładam papierem od pieczenia a następnie przekładam ciasto. Wylepiam nim też boki foremki. Nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku, w temp. 180 st około 20 minut aż nabierze lekko złotego koloru.


    Na podpieczone ciasto wykładam masę rabarbarową.

    Zimne białka ubijam ze szczypta soli a następnie dodaję stopniowo szklankę cukru. Ubijam aż powstanie gładka i lśniąca pianą. Wykładam ją na ciasto i ponownie wstawiam do piekarnika. Pieką kolejne 20 minut.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować