Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką

5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie kruchego ciasta, słodkiej pianki i kwaśnego rabarbaru. Ciasto idealne na co dzień i od święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    250 g masła 82%
    100 g cukru
    5 dużych żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka lodowatej wody
    Pianka:
    5 białek
    220 g cukru
    szczypta soli
    1 opakowanie kisielu poziomkowego
    Dodatkowo:
    600 g rabarbaru
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i łyżkę wody. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje 2/3 i 1/3 ciasta, osobno zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Przełożyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Blaszkę (u mnie 26 cm x 20 cm) Wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 schłodzonego ciasta zachowując wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto ułożyć rabarbar. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista, dodać kisiel (proszek) i krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na rabarbar i równo rozsmarować. Na pianę zetrzeć pozostałą 1/3 zmrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec przez ok. 50-55 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę (góra-dół) aby ciasto ładnie się zarumieniło. Ciasto przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.

Porady

Spód ciasta można wcześniej podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach na grzałce góra-dół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Kisiel Mąka Masło Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować