Kruche z rabarbarem i poziomkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i łyżkę wody. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje 2/3 i 1/3 ciasta, osobno zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Przełożyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Blaszkę (u mnie 26 cm x 20 cm) Wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 schłodzonego ciasta zachowując wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto ułożyć rabarbar. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista, dodać kisiel (proszek) i krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na rabarbar i równo rozsmarować. Na pianę zetrzeć pozostałą 1/3 zmrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna) i piec przez ok. 50-55 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę (góra-dół) aby ciasto ładnie się zarumieniło. Ciasto przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.
Porady
Spód ciasta można wcześniej podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach na grzałce góra-dół.
Komentarze