Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem, budyniem i pianką

4.5 (156 ocen)

Pyszne ciasto z rabarbarem, budyniem i różową pianką :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek

    Budyń:
    1 l mleka
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)

    Rabarbar:
    2 kisiele cytrynowe
    cukier do smaku
    1/2 szklanki wody
    ok. 50 dag rabarbaru

    Piana:
    5 białek
    4 łyżki cukru
    1 kisiel truskawkowy

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem, budyniem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z mąki, cukru waniliowego, cukru, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto. Z połowy zagniecionego ciasta wylepiamy blachę do pieczenia (nakłuwamy widelcem) i podpiekamy ok. 30 min w piekarniku w temp. 170*C.
    Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Druga połowę ciasta wkładamy do zamrażalki.
  • 2. Budyń:
    Z mleka, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku gotujemy budyń.
  • 3. Rabarbar:
    Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki i wrzucamy do rondelka w malutką ilością wody. Dodajemy cukier (według uznania i smaku) i podsmażamy aż rabarbar rozmięknie i będzie miał konsystencje marmolady. Kisiele rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do rabarbaru. Energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się kluchy.
  • 4. Piana:
    W pozostałych z ciasta białek ubijamy pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel.
  • 5. Przełożenie:
    Na upieczony spód ciasta wykładamy ciepły budyń, na to rozkładamy jeszcze ciepły rabarbar (uwaga, bo ciężko rozsmarować), następnie pianę. Na to wszystko ścieramy na tarce wyjętą w zamrażalki druga połowę ciasta. Wszystko zapiekamy w piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować