Rabarbarotka - ciasto z rabarbarem, budyniem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z mąki, cukru waniliowego, cukru, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto. Z połowy zagniecionego ciasta wylepiamy blachę do pieczenia (nakłuwamy widelcem) i podpiekamy ok. 30 min w piekarniku w temp. 170*C.
Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Druga połowę ciasta wkładamy do zamrażalki.
2.Budyń:
Z mleka, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku gotujemy budyń.
3.Rabarbar:
Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki i wrzucamy do rondelka w malutką ilością wody. Dodajemy cukier (według uznania i smaku) i podsmażamy aż rabarbar rozmięknie i będzie miał konsystencje marmolady. Kisiele rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do rabarbaru. Energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się kluchy.
4.Piana:
W pozostałych z ciasta białek ubijamy pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel.
5.Przełożenie:
Na upieczony spód ciasta wykładamy ciepły budyń, na to rozkładamy jeszcze ciepły rabarbar (uwaga, bo ciężko rozsmarować), następnie pianę. Na to wszystko ścieramy na tarce wyjętą w zamrażalki druga połowę ciasta. Wszystko zapiekamy w piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 180*C.
Komentarze