Pyzy ziemniaczane z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak się 'zasuchałem' muzy, że stracił żem orientację ile ja ziemniaków obieram. Nastrugało się i na pampuszki, i na pyzy, i jeszcze śluski kląskie. Ziemniaków wyszła cała tona. Trza było jakoś to przerobić. No i ofkors mięcho...Mięcho z rosołu! Pasztetów już mam dosyć, choć podobno pasztet do paszteta ciągnie. Bat not dys tajm, jak rzekł nasz poliglota, Jędrzej. No to sieM pyzy s miensom wyłoniły, niczym as z rękawa. Czytajta, róbta i umierajta z przejedzenia.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej
    500 g gotowanego mięsa z rosołu (mieszane)
    1 ugotowana marchewka
    2 łyżki natki pietruszki
    150 g wędzonej słoniny
    1 cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pyzy

Pyzy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyzy ziemniaczane z mięsem 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.

    Mięso i marchew mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    Podajemy z omastą z wytopionej słoniny i posiekanej cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mąka ziemniaczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować