Pyzy z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest dla mnie ważna, często było daniem obiadowym w moim domu rodzinnym.jest daniem ekonomicznym, pozwalającym wykorzystać mięso rosołowe

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków ( białe, sypkie )
    30 dkg mąki pszennej
    1 jajko
    sól

    na nadzienie :
    0,7 kg udźca z indyka lub innego rosołowego
    mięsa
    2 cebule
    4-5 łyżek oleju do smażenia cebuli
    ½ szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
    sól, pieprz
    masło , tarta bułka lub skwarki do polania pyz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy Skwarki Ciasto

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyzy z mięsem okraszone masłem i bułeczką 1. 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i przepuść przez maszynkę
    2. mięso ugotuj z niewielkiej ilości wody wraz z warzywami ( ok. 50 minut)
    3. w dużym płaskim garnku zagotuj wodę, posól.
    4. przestudzone mięso przepuść przez maszynkę
    5. cebulkę zeszklij na oleju i wymieszaj z farszem mięsnym
    6. farsz mięsny posól, popieprz
    7. dodaj bulion – farsz nie powinien być suchy i sypki , lecz kleisty , wilgotny
    8. przygotuj kulki z farszu wielkości orzecha
    9. przygotuj ciasto: połącz ziemniaki z mąką i jajkiem , posól , wyrób ciasto
    10. z ciasta formuj wałeczki o średnicy ca 2,5 cm i potnij na kilkucentymetrowe kawałki
    11. każdy kawałek rozpłaszcz na dłoni i owiń nim kulkę farszu
    12. gotowe pyzy wrzucaj do gotującej się wody – gotuj 3-4 minuty od zagotowania ( w zależności od wielkości pyz i grubości ciasta )
    13. podaj z roztopionym masłem i bułeczką tartą lub ze skwarkami

Porady

Zmielone, rosołowe mięso jest suche-farsz mięsny będzie wilgotny i smaczny, jeżeli do zmielonego mięsa dodasz bulionu i smażoną cebulę z tłuszczem ze smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz mięsny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować