pyzy z mięsem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna alternatywa obiadu z mięsem z rosołu.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 1 kilograma ziemniaków
    mięso z rosołu ( w moim przypadku kogucik :) )
    1 gotowana marchewka
    2 cebule
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać.
    Mięso obrać od kości, razem z marchewką zmielić na maszynce. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Część cebuli dodać do zmielonego mięsa i doprawić.
    Z ciasta ziemniaczanego robić na dłoni placki, na które nakładać mięsny farsz i uformować z tego kulki. Wodę w garnku zagotować z solą. Na wrzątek wrzucać pyzy i gotować do momentu, aż wypłyną. Pogotować chwilkę, wyjąć cedzakiem na talerz i posypać pozostałą cebulką.

Porady

Moja rada jest taka: gdyby ciasto ziemniaczane było ciut za rzadkie, trzeba dosypać mąki lub moczyć dłonie w mące

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować