Pyzy z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Nieco czasochłonne danie, ale warto przygotować je od czasu do czasu, bo to świetny pomysł na tradycyjny polski obiad. A do tego pyszny i domowy :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g ziemniaków surowych
    500 g ziemniaków gotowanych
    1 jajko
    1-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    sól
    Farsz: 300g ugotowanego mięsa z kurczaka
    150 g gotowanego boczku
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    majeranek
    przesmażona cebulka do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyzy z mięsem 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami (takimi jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć sok i odstawić. Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Następnie połączyć ziemniaki ugotowane ze startymi (ewentualnie do masy dodać osadzoną skrobię). Wbić jajko, dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto.
  • Pyzy z mięsem 2. Ugotowane mięso obrać od kości i razem z boczkiem zemleć przez maszynkę. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju i połączyć z mielonym mięsem i boczkiem. Farsz przyprawić solą, pieprzem i majerankiem i wymieszać. Z ciasta odrywać takiej samej wielkości kawałki ciasta, “rozpłaszczyć” na ręce, nałożyć farsz mięsny i formować pyzy.
  • Pyzy z mięsem 3. W garnku zagotować wodę, posolić i partiami wrzucać pyzy. Pyzy gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową i polać przesmażoną cebulką.

Porady

* warto dzień wcześniej ugotwać ziemniaki i mięso, skrócimy sobie czas przygotowania * boczek surowy dodajemy, gdyż same mięso z drobiu byłoby za suche * zamiastdrobiowego można dać mięso wieprzowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować