Pyszny przekładaniec

4.5 (181 ocen)

Ciasto jest naprawdę doskonałym dodatkiem do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szkl. mąki tortowej,
    1/2 szkl. mąki pszennej,
    5 żółtek,
    2/3 szkl. cukru pudru,
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    20dag masła lub margaryny.

    ŚMIETANA:
    1/2 l śmietany 30%,
    1 1/2 łyżki żelatyny,
    3 łyżki cukru pudru.

    MASA ORZECHOWA:
    gotowa masa o smaku orzechowym,
    15 dag masła.

    BEZA:
    5 białek,
    3/4 szkl. cukru,
    10dag wiórków kokosowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Pyszny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godz. włożyć do zamrażalnika. Podzielić na 2 części, rozwałkować, wyłożyć na dwie jednakowe blaszki o wym. 25x36cm. Każdą piec 15 min w temp. 190st. Ostudzić. Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche!!
  • 2. Kremówkę ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, wstawić do rondla z gorącą wodą i, mieszając, rozpuścić. Ostudzić i połączyć ze śmietaną. Masą przełożyć placki.
  • 3. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę orzechową. Krem wyłożyć na ciasto.
  • 4. Białka ubić z cukrem, dodać wiórki, wymieszać. Wylać na taką samą blachę, w której piekliśmy kruche ciasto. Piec ok 25 min w temp. 160st. Ostudzić. Wyłożyć na masę orzechową. Polać polewą. Schładzać całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować