Pyszny bogaty przekładaniec

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piekę go na uroczyste przyjęcia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kawowo - makowy:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kawy parzonej sypkiej
    3łyżki suchego maku
    2 łyżki mąki

    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka mąki
    20 dag orzechów włoskich – połowa pokrojonych, druga połowa zmielonych

    Ciasto serowe:
    50 dag zmielonego sera
    4 jajka
    10 dag masła
    0,5 szkl cukru
    Cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Budyń waniliowy
    Sok z cytryny lub zapach cytrynowy
    Kokos lub płatki migdałowe do posypania ciasta

    Masa budyniowa:
    0,75 l mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl cukru
    250g margaryny

    Masa orzechowa:
    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    0,5 szkl cukru
    0,25 szkl mleka
    2 łyżki kawy parzonej sypkiej
    1 łyżka masła

    Masa jabłkowa:
    50 dag obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    Galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny bogaty przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kawowo - makowy:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem, makiem i kawą – wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 190stC ok. 15-20 min.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać orzechy połączone z bułką, mąką i proszkiem delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto do suchego patyczka w 180 stopniach.
  • 3. Ciasto serowe:
    Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, sok z cytryny, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto posypać kokosem. Piec do zrumienienia się ciasta w 190 stopniach.
  • 4. Masa budyniowa:
    Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki chwilępogotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z margaryną na puch.
  • 5. Masa orzechowa:
    Mleko zagotować z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypać orzechy i kawę, smażyć ok. 2 minut. Ostudzić. Dodać5 łyżek masy budyniowej, utrzeć mikserem.
  • 6. Masa jabłkowa:
    Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać ¼ szkl wody, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do rozpuszczenia się galaretki. Przestudzić.
  • 7. Przełożenie:
    Biszkopt orzechowy – masa orzechowa – masa budyniowa – ciasto serowe – masa orzechowa – masa budyniowa – biszkopt kawowo – makowy – masa budyniowa – masa jabłkowa

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować