Biszkopt orzechowy:
5 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki
20 dag orzechów włoskich – połowa pokrojonych, druga połowa zmielonych
Ciasto serowe:
50 dag zmielonego sera
4 jajka
10 dag masła
0,5 szkl cukru
Cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń waniliowy
Sok z cytryny lub zapach cytrynowy
Kokos lub płatki migdałowe do posypania ciasta
Masa budyniowa:
0,75 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szkl cukru
250g margaryny
Pyszny bogaty przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kawowo - makowy:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem, makiem i kawą – wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 190stC ok. 15-20 min.
2.Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać orzechy połączone z bułką, mąką i proszkiem delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto do suchego patyczka w 180 stopniach.
3.Ciasto serowe:
Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, sok z cytryny, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto posypać kokosem. Piec do zrumienienia się ciasta w 190 stopniach.
4.Masa budyniowa:
Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki chwilępogotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z margaryną na puch.
5.Masa orzechowa:
Mleko zagotować z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypać orzechy i kawę, smażyć ok. 2 minut. Ostudzić. Dodać5 łyżek masy budyniowej, utrzeć mikserem.
6.Masa jabłkowa:
Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać ¼ szkl wody, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do rozpuszczenia się galaretki. Przestudzić.
7.Przełożenie:
Biszkopt orzechowy – masa orzechowa – masa budyniowa – ciasto serowe – masa orzechowa – masa budyniowa – biszkopt kawowo – makowy – masa budyniowa – masa jabłkowa
Komentarze