Pyszny pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.udka myjemy,wyrzucamy zbędny tłuszcz,następnie wkładamy do garnka,dodajemy warzywa,marchew w całości,seler,pietruszkęi cebulę w całości,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy ,gotujemy do miękkości
2.wątróbkę obieramy z błon,następnie dusimy z cebulą ,1 cebula
3.Pieczarki scieramy na tarce o dużych oczkach,odparowujemy na patelni lub w rondlu na niewielkiej ilości oleju lub masła
4.Mięso z udek obieramy następnie mielimy wraz z ugotowanymi warzywami oprócz ugotowanej cebuli
5.Wszystkie zmielone składniki dokładnie mieszamy,dodajemy roztrzepane jajka,bułkę tartą,przyprawy,dodajemy szklankę rosołu w którym gotowało się mięsko,wykładamy do keksówki wyścielnej papierem do pieczenia,wierzch można posmarować olejem lub położyć wiórki masła
6.Pieczemy ok godziny cały pasztet ,masy pasztetowej wychodzi sporo ,ja podzieliłam na 2 części i upiekłam z poły w mniejszej keksówce a drugą połowę zamroziłam ,kiedy najdzie ochota znowu na paszteci więc tylko rozmrażam i do piekarnika
Porady
oczywiście przyprawy można zmienić według swego gustu,jeżeli mmasa wydaje się za rzadka można wsypać więcej bułki ewntualnie wlać mniej rosołu
Komentarze