Pyszny pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

bardzo lekki i smaczny pasztecik na śniadanko lub kolację...

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka,0,5kg wątróbek drobiowych,2 spore marchewki,pietruszka ,kawałek selera,duża cebula,30dkg pieczarek 2 duże ząbki czosnku,2lub 3 łyżki bułki tartej ,2 jajka
    przyprawy;listek ,ziele angielskie wegeta 1łyżka
    do masy majeranek,zioła prowansalskie,sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pyszny pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17746cx 1. udka myjemy,wyrzucamy zbędny tłuszcz,następnie wkładamy do garnka,dodajemy warzywa,marchew w całości,seler,pietruszkęi cebulę w całości,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy ,gotujemy do miękkości
  • image-0o5fe8q 2. wątróbkę obieramy z błon,następnie dusimy z cebulą ,1 cebula
  • image-0kyd6xb 3. Pieczarki scieramy na tarce o dużych oczkach,odparowujemy na patelni lub w rondlu na niewielkiej ilości oleju lub masła
  • image-1g5np8k 4. Mięso z udek obieramy następnie mielimy wraz z ugotowanymi warzywami oprócz ugotowanej cebuli
  • image-0eyjnmh 5. Wszystkie zmielone składniki dokładnie mieszamy,dodajemy roztrzepane jajka,bułkę tartą,przyprawy,dodajemy szklankę rosołu w którym gotowało się mięsko,wykładamy do keksówki wyścielnej papierem do pieczenia,wierzch można posmarować olejem lub położyć wiórki masła
  • image-1tw88j7 6. Pieczemy ok godziny cały pasztet ,masy pasztetowej wychodzi sporo ,ja podzieliłam na 2 części i upiekłam z poły w mniejszej keksówce a drugą połowę zamroziłam ,kiedy najdzie ochota znowu na paszteci więc tylko rozmrażam i do piekarnika

Porady

oczywiście przyprawy można zmienić według swego gustu,jeżeli mmasa wydaje się za rzadka można wsypać więcej bułki ewntualnie wlać mniej rosołu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować