Mielonka słoikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mięso oddzielić bardzo chude od tłustszego
2.tłustsze kawałki zmielić na drobnych oczkach a chude kawałki na grubych oczkach
3.mięso połączyć ,wymieszać z przyprawami
4.do wody wsypać żelatynę ,dodać do masy mięsnej i bardzo dokładnie wymieszać
5.napełnić słoiczki bardzo ciasno zostawiając pod nakrętką nawet 4cm wolnej przestrzeni,na wierzch położyć po 1ziarenku ziela angielskiego i po kawałku listka laurowego
2.Gotujemy dwa dni ,pierwszy dzień 1godzina ,drugi dzień 0,5godziny.
studzimy i gotowe ....SMACZNEGO!!
Porady
Zamiast żelatyny można na dno słoiczków położyć po kawałku surowej skórki wieprzowej,chodzi o to aby wytworzyła się ładna galaretka wokół mięska
Komentarze