1.1płat ciasta francuskiego
2.2filety z dorsza ok 35dkg
3.1szt por średniej grubości,jedna marchew
4.ser żółty starty 3duże łyżki
5.sól ,pieprz ,zioła prowansalskie lub inne do posypania rybki
Dorsz z warzywami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.filety kroimy na porcje ,solimy ,posypujemy ziołami,następnie panierujemy w mące i obsmażamy.
2.
na tłuszczu po rybce podduszamy marchewkę i pory
3.płat ciasta francuskiego rozwijamy ,lekko równamy wałkiem.następnie na jednej połowie rozkładamy warzywka ,na to układamy rybkę ,na wierzch posypujemy serek .
3.drugą połowę ciasta nacinamy w odstępach i zakładamy na farsz ,dociskamy po bokach ,smarujemy roztrzepanym żołtkiem i do pekarnika na 20 minut w temperaturze 190st ...SMACZNEGO!!
2.tak wygląda po złożeniu ,brzegi należy ładnie uformować
3.Po upieczeniu kroimy na porcje
Porady
jeżeli ktoś lubi to może dodać jakąs surówkę wedle uznania
Komentarze