Domowy chleb

  • wyświetlono: 579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo. Dzięki dodatkowi otrąb oraz płatków chlebek jest bardziej sycący i zdrowszy. Polecam

WIN_20170302_191418 (2)
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

2 szkl mąki pszennej zwykłej
1 szkl mąki z samopszy
2 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki płatków pszennych+ do posypania
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
7 g suszonych drożdży
1 szkl ciepłej wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chleb

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb, aż przestanie przyklejać się do rąk, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb zimną wodą, posypujemy płatkami pszennymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąkatania kuchniapieczywozdrowie na talerzusamopsza
 

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

domowy chleb graham

chlebek jest smaczny, chrupiący,...

Dodane przez: kasia780

Domowy chleb

Taki powinien być chleb

zakwas na chleb

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zakwas na domowy chleb

Nie ma nic przyjemniejszego niż...

chleb

Dodane przez: ScaryCanary

Prosty domowy chleb dla poczatkujacych:)

pieczenie chleba jakos zawsze mnie...

chleb pszenny

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Domowy szybki chleb pszenny

polecam domowy szybki smaczny chleb...

Domowy chleb tostowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy chleb tostowy

Przepis na ten chleb znalazłam...