Chleb świetnie smakuje nawet na drugi i trzeci dzień. Jest elastyczny i wilgotny, nie kruszy się i nie wysycha.
12 godz.
Składniki:
PIERWSZY ETAP:
250 g mąki żytniej typ 960
5 g drożdży
300 g maślanki z lodówki
DRUGI ETAP:
150 g mąki żytniej typ 960
150 g mąki pszennej typ 700
50 g mąki z dyni (można pestki dyni zmielić w młynku )
20 g siekanych pestek dyni
5 g przyprawy do chleba
5 g czarnuszki
1łyżka babki jajowatej
10 g soli
160 g zimnej wody
Pyszny chleb na maślance długo zachowujący świeżość - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszy etap to wyrastanie zaczynu ( 8-10 godzin), dlatego można go zaplanować na wieczór poprzedzający pieczenie chleba. Ja nastawiam zaczyn przed pójściem do pracy, a po powrocie do domu przystępuję do drugiego etapu. Piekę chleb późnym wieczorem, a nad ranem cieszy nasze podniebienia swoim fantastycznym smakiem.
PIERWSZY ETAP
W misce odmierzamy 5 g drożdży, dolewamy maślankę i mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia drożdży. Przesiewamy mąkę, całość dobrze mieszamy i zostawiamy do długiego wyrastania na około 8 godzin ( u mnie często 10 godzin). Zaczyn przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką.
DRUGI ETAP
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę produktów, mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera z hakiem.
Zostawiamy na 2 godziny do ponownego wyrastania. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy je przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub dobrze wysmarowanej masłem. Można dno foremki wysypać płatkami owsianymi lub żytnią mąką. Ciasto będzie się kleić, ale takie ma być. Zwilżonymi dłońmi wyrównujemy ciasto i wysypujemy na wierz siekane pestki dyni lub inne ziarna, lekko dociskając dłonią, aby przy krojeniu chleba nie "odklejały" się.
Chleb przykrywamy ściereczką i zostawiamy do krótkiego podrośnięcia na około 30 minut.
Chleb pieczemy w 230 stopniach przez około 45 minut.
Chleb studzimy na kratce . Ja spryskuję czasem dodatkowo wodą i przykrywam lnianą ściereczką, wtedy skórka będzie miękka
Smacznego :)
Komentarze