Bogaty żurek

5 (155 ocen)

  • 40 min

Narzeczony chwali mój żurek, mówiąc, że jest lepszy niż u mamy, A to dla mnie duży komplement :)

  • 40 min

Składniki:

  • - woda 3litry
    - kość wieprzowa, świeża
    - 3 ząbki czosnku
    - buteleczka zakwasu żurku śląskiego ok 500ml
    - 3 łyżeczki majeranku
    - 2 laski dowolnej kiełbasy
    - 20 dag lenczu królewskiego ( lub innej wędliny)
    - 3-4 kromki chleba
    - sól, pieprz, maggi
    - olej
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Bogaty żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę i gotuję w niej kość. Zbieram szumowinę, i gotoję do miękkości mięsa na kości.
  • 2. Wyciągam kość, do wywaru dodaję czosnek pokrojony w plasterki i majeranek. Gotuję do miekości czosnku.
  • 3. Butelką z zakwasem mocno potrząsam, aby rozmieszać osad na dnie butelki. Następnie wlewam zawartość to wrzącego garnka. Kiełbasę kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Doprawiam zupę solą, pieprzem i maggi. Gotuję jeszcze 3 minuty i żurek jest gotowy.
  • 4. Wędlinę kroję w drobną kosteczkę i mocno podsmażam na patelni z olejem. ( Ma wyglądać jak skwarki )
  • 5. Chleb kroję w kostkę, przekładam do blaszki di pieczenia i wkładam na 10 minut do rozgrzanego piekarnika ( można na dłużej ).
  • 6. Żurek podaję z ugotowanym na twardo jajkiem lub ziemniakami, Dodaję podsmażoną wędlinę z odrobiną tłuszczu i na sam koniec dodaję grzanki z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.39 (231 ocen)

żurek

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Żurek grzybowy

To może cię zainteresować