1.Do garnka wlewam wodę i gotuję w niej kość. Zbieram szumowinę, i gotoję do miękkości mięsa na kości.
2.Wyciągam kość, do wywaru dodaję czosnek pokrojony w plasterki i majeranek. Gotuję do miekości czosnku.
3.Butelką z zakwasem mocno potrząsam, aby rozmieszać osad na dnie butelki. Następnie wlewam zawartość to wrzącego garnka. Kiełbasę kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Doprawiam zupę solą, pieprzem i maggi. Gotuję jeszcze 3 minuty i żurek jest gotowy.
4.Wędlinę kroję w drobną kosteczkę i mocno podsmażam na patelni z olejem. ( Ma wyglądać jak skwarki )
5.Chleb kroję w kostkę, przekładam do blaszki di pieczenia i wkładam na 10 minut do rozgrzanego piekarnika ( można na dłużej ).
6.Żurek podaję z ugotowanym na twardo jajkiem lub ziemniakami, Dodaję podsmażoną wędlinę z odrobiną tłuszczu i na sam koniec dodaję grzanki z piekarnika.
Komentarze