Pyszne letnie drożdżówki z porzeczkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski wyspałam mąkę zrobiłam zagłębienie . Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników.
2.Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .
3.Porzeczki obrałam z szypułek . Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki. Do miseczki wsypałam porzeczki dodałam 2 łyżki cukru i łyżkę maki ziemniaczanej zamieszałam. Porzeczki przełożyłam na placuszki zawijałam je do środka.
4.Kładłam do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem .
5.Kruszonka: Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i na czas wyrobienia ciasta włożyłam do lodówki.
posypałam kruszonka startą na tarce i położyłam po dwie porzeczki na każdą bułeczkę.
Komentarze