Pyszne kuleczki z pstrąga łososiowego

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Kuleczki moim zdaniem smakują na zimno bardziej niż na ciepło ;0) Z tej porcji wychodzi 10 kulek . . . .

  • 60 min

Składniki:

  • 380g pstrąga łososiowego- świeżego (filety)
    1 małe surowe jajko
    1/2 bułki zwykłej
    1 mała cebulka
    garść posiekanej drobno natki pietruszki
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól morska,pieprz świeżo mielony wg. uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Pyszne kuleczki z pstrąga łososiowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytych i osuszonych filetów ściągamy skórę i usuwamy resztki ości za pomocą pincety.
  • 2. Kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki wrzucamy rybę,cebulkę i odciśniętą z wody bułkę.Wszystko razem mielimy,lub osobno to już jak komu wygodniej.
  • wszystkie składniki razem 3. Całość przekładamy do misy,dodajemy jajko,natkę pietruszki,solimy i pieprzymy.Gdyby masa była za rzadka można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.Wszystko razem mieszamy i chwilkę chłodzimy w lodówce.
  • smażymy kuleczki 4. Następnie za pomocą wilgotnych dłoni robimy kuleczki(gdzieś mniej więcej wielkości piłeczki pimpongowej),obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z wszystkich stron,często przekręcając i gotowe.Usmażone kulki odsączamy z nadmiaru ewentualnego tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podajemy do obiadu z ulubionymi dodatkami :-) Lub jako przekąski na zimno . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować