Pyszne kuleczki z pstrąga łososiowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytych i osuszonych filetów ściągamy skórę i usuwamy resztki ości za pomocą pincety.
2.Kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki wrzucamy rybę,cebulkę i odciśniętą z wody bułkę.Wszystko razem mielimy,lub osobno to już jak komu wygodniej.
3.Całość przekładamy do misy,dodajemy jajko,natkę pietruszki,solimy i pieprzymy.Gdyby masa była za rzadka można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.Wszystko razem mieszamy i chwilkę chłodzimy w lodówce.
4.Następnie za pomocą wilgotnych dłoni robimy kuleczki(gdzieś mniej więcej wielkości piłeczki pimpongowej),obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z wszystkich stron,często przekręcając i gotowe.Usmażone kulki odsączamy z nadmiaru ewentualnego tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy do obiadu z ulubionymi dodatkami :-) Lub jako przekąski na zimno . . .
Komentarze