Flaki wołowe

  • wyświetlono: 344 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niektórzy je uwielbiają, ale są też tacy, którzy nie chcą ich nawet spróbować. A spróbować warto, bo flaki wołowe są smaczne, rozgrzewające i sycące. Po odpowiednim przygotowaniu mają przyjemny zapach. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób.

zdjecie-01
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 kg flaków wołowych krojonych świeżych lub mrożonych
5 szklanek wywaru przygotowanego na mięsie wołowym
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
starta gałka muszkatołowa
liście laurowe
ziele angielskie
1 łyżka majeranku
imbir
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
mąka do zagęszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki wołowe

  • 1. Flaki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy wodę i powtórnie zalewamy flaki wodą. Po krótkim powtórnym gotowaniu raz jeszcze odlewamy wodę.

    Flaki wołowe zalewamy wywarem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę. Gotujemy do miękkości. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Flaki możemy zagęścić niedużą ilością mąki wymieszanej z wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsowołowinazupaobiadmięsneflaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1r6tt19

Dodane przez: paolineczka

Flaki

Tak przyrządzone flaki, to nasza...

Dodane przez: arnoldo

Flaki wołowe à la Karlik

Podawać z pieczywem. Przepis otrzymałem...

Flaki

Dodane przez: migotka28

Flaki

Za flakami nie przepadam ale mój...

Flaki wołowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Flaki wołowe w rosole – to wcale nie takie...

Do flaków podchodzimy z różnymi...

Flaki domowe

Dodane przez: Paulina1507

Flaki domowe

Flaki domowe przygotowane z pełną...

Flaki wieprzowe

Dodane przez: Beata12

Flaki wieprzowe

dobra pożywna zupa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE