Pyszne ciasto z jagodami

4.5 (142 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kolorowe i smaczne - takie jest to ciasto.
Znalazłam jeszcze jagody w słoikach więc postanowiłam wykorzystać je do tego ciasta.
Fajnie się prezentuje i jest smaczne a świadczy o tym fakt, że mój młodszy syn zjadł bez odkładania jakieś warstwy, a czasami się to Mu zdarza.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    1/2 szk cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Masa budyniowa :
    1 budyń waniliowy
    350 ml mleka
    150 g masła ( miękkiego )
    1 czubata łyżka cukru

    Masa jagodowa :
    2 słoiczki jagód w zalewie ( 2 x po 250 ml )
    1 galaretka owoce leśne

    Polewa :
    25 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka kakao
    1 łyżka masła
    1/3 szk mleka
    1 czubata łyżka cukru
    1 listek żelatyny

    Dodatkowo :
    herbatniki ( tyle aby pokryły masę )
    słaba herbata
    złoto jadalne
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Pyszne ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodając porcjami cukier.
    Gdy białka będą ubite dodawać po jednym żółtku i mieszać już na wolnych obrotach, dodać ekstrakt.
    Porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszać delikatnie.
    Masę wyłożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
    Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
  • 2. W garnku zagotować 250 ml mleka z cukrem a gdy się zagotuje wlać rozrobiony w pozostałym mleku budyń.
    Energicznie mieszać i gotować kilka minut.
    Budyń dokładnie przykryć folią spożywczą i wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń.
    Wymieszać do gładkiej masy.
  • 3. W rondelku umieścić jagody z zalewą i podgrzać.
    Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Galaretkę zostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Składniki polewy ( oprócz żelatyny ) umieścić w drugim rondelku i podgrzewać mieszając do połączenia sie składników i rozpuszczenia cukru.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem dobrze ją odcisnąć i dodać do polewy, wymieszać i polewę schłodzić.
  • 5. Pierwszy placek umieścić w formie, nasączyć herbatą i wyłożyć masę budyniową.
    Na masie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować tężejące jagody.
    Na jagody położyć drugi biszkopt i nasączyć go.
    Po około 15 minutach schłodzoną ale jeszcze płynną polewą polać ciasto.
    Wstawić do lodówki, gdy polewa dobrze zastygnie posypać ją jadalnym złotem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto smerfuś z jagodami

To może cię zainteresować