Pyszna, zdrowa, brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podsmażamy cebulę tak aby zeszklić, w końcówce dodając czosnku. Wrzucamy całość do zagotowanego bulionu, doprowadzamy ponownie do wrzenia, wrzucamy rozdrobniony brokuł (może być mrożony) i malutkiego kalafiorka w kawałeczkach, dodajemy małą lampkę białego wytrawnego wina. Gotujemy jakieś 15 min ( tu trzeba być czujnym lub zdać się na własne upodobania, jeżeli się nie przegotuje w zupie pozostanie piękny zielony kolor). Co do przypraw, ja lubię ich dużo ale wolnoć Tomku.. więc na każdym etapie każdy dodaje wg. upodobań. Następnie blenderem rozcieramy całość, dodajemy śmietanę i posypujemy serem (za każdym razem eksperymentuję z różnymi twardymi serami włoskimi czy francuskimi ale nasze tradycyjne równie dobrze się sprawdzają, szczególnie jak ktoś lubi na bardzo gęsto). Można przyozdobić tak jak na zdjęciu lub wg.własnego uznania. Tradycyjnie wyśmienitym dodatkiem są kromeczki zapiekanej bagietki. Smacznego !
Komentarze