Pyszna szarlotka - prosty sprawdzony przepis

4.2 (5 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obłędnie pyszna szarlotka, bardzo prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, a zjedzona na ciepło z dodatkiem lodów to już prawdziwa uczta dla podniebienia :-) Przepis na formę ok. 26x38 cm.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    375 g zimnego masła
    7 łyżek cukru
    2 jajka
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru z wanilią

    Dodatkowo:
    2 kg jabłek (u mnie Ligol)
    cynamon
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Pyszna szarlotka - prosty sprawdzony przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wymienionych składników wyrobić ciasto, włożyć do woreczka i na min. 30 minut do lodówki.

    W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, doprawiamy cukrem pudrem i cynamonem, mieszamy i smażymy do całkowitego odparowania soku. Następnie studzimy.

    Formę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Jedną połowę pokroić na cienkie plastry i wykładać spód formy. Dokładnie dociskać tworząc jedną całość. Ciasto ponakłuwać widelcem i wyłożyć na całej powierzchni wystudzone jabłka. Na górę ułożyć cienko pokrojone plastry drugiej połowy ciasta.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 50 minut do zrozumienia.

    Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Polecam, bo ciacho jest pyszne :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka tortowa Masło Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować