babcina szarlotka z jabłkami

  • wyświetlono: 1459 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Od najmłodszych lat robiłam to ciasto razem z babcią, teraz sama przygotowuję je dla mojej rodziny.

Bibianna
  • 120min

Składniki

4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
cynamon
jabłka (w słoiku (0,6-1l), tak zwana "szarlotka", albo własnoręcznie przygotowane przetwory)
cukier puder do posypania
blacha do pieczenia + tłuszcz do posmarowania blachy
tarka z dużymi oczkami

Sposób przygotowania przepisu:

babcina szarlotka z jabłkami

  • 1. Posiekane 3/4 kostki margaryny dajemy do miski, dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek (można również wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy).
    Białka w oddzielnej miseczce chowamy do lodówki
  • 2. Miksujemy składniki w misce, dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy
  • 3. Gdy ciasto jest już dobrze zmiksowane, wykładamy z miski na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.
  • 4. Dzielimy ciasto na 2 części (2/3 i 1/3), dajemy do osobnych woreczków i umieszczamy na godzinę do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
  • 5. W tym czasie smarujemy dużą blachę tłuszczem i przygotowujemy jabłka
  • 6. Po godzinie wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i wyklejamy nim blachę (bierzemy niewielką część do ręki, robimy z niej placuszek, kładziemy na blasze i rozprowadzamy tak aby miało grubość ok 0,5-1cm, tak robimy aż pokryjemy równomiernie całą blachę), jeśli zostanie to resztę ciasta chowamy do lodówki
  • 7. Na ciasto nakładamy jabłka (warstwa ok 0,5-1cm) i posypujemy cynamonem.
  • 8. Po nałożeniu jabłek wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy z cukrem pudrem na bitą pianę. Gotową pianę wykładamy na ciasto z jabłkami.
  • 9. Następnie wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach nad ciastem, w ten sposób powstaje kruszonka na wierzchu.
  • image-23f95bs10. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st C i pieczemy przez 45min
    Po wyjęciu z piekarnika i pokrojeniu na kawałki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można wyrobić albo w misce mikserem, abo ręcznie na stolnicy. Jeśli za bardzo klei się do rąk to trzeba dodać odrobinę mąki, lub na dłużej umieścić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciszarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z nutą egzotyki

Dodane przez: Karolina Konieczna

Szarlotka z jabłkami i pomarańczami

Lubię eksperymentować w kuchni...

WŁOSKA SZARLOTKA z JABŁKAMI i PERSYMONĄ

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

WŁOSKA SZARLOTKA z JABŁKAMI i PERSYMONĄ

Pyszne, bardzo kruche ciasto z...

Polewa kakaowa

Dodane przez: natalieb88

Babcina polewa kakaowa

Najlepsza polewa kakaowa na świecie!...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: mysza75

Szarlotka z bezą

Szarlotka z beza króluje w moim...

Szarlotka z kremem budyniowym

Dodane przez: Mniam1

Szarlotka z kremem budyniowym

Pieczona szarlotka na dwukolorowym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE