Uwielbiam kruche ciasto, a już szczególnie jego połączenie z kremem i kwaśnym dżemem :). Pychotka spełnia wszystkie zasady. Zaliczam je do kanonu ciast obowiązkowych na rodzinnych imprezach. Nie jest skomplikowane, ale w smaku bezcenne :)
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200 g dobrego masła
6 żółtek
Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Wszystkie składniki zagniatamy a powstałe ciasto dzielimy na pół.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BEZY
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Następnie (cały czas ubijając) bardzo wolno dodajemy cukier. Na koniec już bez miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
KOŃCOWE WYKONANIE :)
Formę 25/33 wykładam papierem. Na spód układam jedną część rozwałkowanego ciasta, na to połowa słoiczka dżemu wiśniowego. Następnie wykładam na to połowę bezy i posypuję płatkami migdałowymi. Jeżeli mamy 2 takie same brytfanki możemy przygotować dwa spody jednocześnie i upiec je w termoobiegu
(170 stopni ok 40 minut), jeżeli nie musimy się bawić dwa razy.
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką, po czym dodajemy do gotujące się z cukrami mleka. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu odstawiamy do przestygnięcia.
Jak już budyń wystygnie miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń.
Komentarze