ZEBRA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kolejne cisto dzieciństwa. Pyszne, proste i zachwycające. U nas znika jeszcze ciepłe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 jajek
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka wody gazowanej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    DODATKOWO

    3 kopiaste łyżki kakao
    3 kopiaste łyżki mąki

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i wodę. Wszystko miksować do połączenia składników.
    Ciasto rozdzielić na dwie równe części - do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszać do połączenia.
    Tortownicę o średnicy 27 cm smaruje masłem i wysypuję bułką tartą. Ciasto wylewamy na przemian - 3 łyżki białej masy, 3 łyżki ciemnej.
    Piekę w 185 stopniach ok 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy