Pycha drożdżówki z malinowym akcentem

0 (0 ocen)

Pyszne i pachnące. Od takiej drożdżówki warto zacząć dzień:). Idealne na śniadanie dla naszych najmłodszych!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów
    Budyń:
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 budyniu malinowego,
    • ¾ małej łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    • Cukier do smaku
    Ser:
    • Około 120 g twarogu,
    • Cukier do smaku,
    • Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 1 żółtko
    Dodatkowo: maliny świeże lub mrożone

    Kruszonka:
    • 120 g mąki,
    • 60 gram cukru kryształu,
    • 60 gram masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Pycha drożdżówki z malinowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinanie 1. Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz tyle mąki by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego Jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
    Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
    Ja jako nadzienie użyłam sera, malinowego budyniu, malin oraz obowiązkowo całość oprószyłam kruszonką.
  • 2. BUDYŃ:
    Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
  • miksowanie 3. Ser miksujemy z żółtkiem. Słodzimy go do smaku i dodajemy mąkę.
  • 1 etap nakładania 4. Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
  • 2 etap nakładania 5. Na każdej przygotowanej surowej drożdżówce układamy po łyżce budyniu i sera. Na wierzchu układamy po 3-4 maliny.
    Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy
  • Przed pieczeniam 6. Ostatni etap przed pieczeniam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować