Pycha drożdżówki z malinowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz tyle mąki by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego Jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Ja jako nadzienie użyłam sera, malinowego budyniu, malin oraz obowiązkowo całość oprószyłam kruszonką.
2.BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
3.Ser miksujemy z żółtkiem. Słodzimy go do smaku i dodajemy mąkę.
4.Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
5.Na każdej przygotowanej surowej drożdżówce układamy po łyżce budyniu i sera. Na wierzchu układamy po 3-4 maliny.
Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy
Komentarze