Drożdżówki z budyniem malinowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najdelikatniejsze, najbardziej naturalne w smaku drożdżówki

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    3 żółtka jajek
    50 g masła
    20 g świeżych drożdży

    Dodatkowo
    budyń malinowy
    mleko o,5 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki wkrusz drożdże. Dodaj jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i łyżkę mleka (wszystkie składniki uszczknij z odmierzonych wcześniej porcji do ciasta). Całość dobrze razem rozetrzyj i odstaw w ciepłe miejsce. Możesz szklankę zakryć ręcznikiem papierowym. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę.
    W sporej misce umieść 2 szklanki mąki (minus łyżka z zaczynu), 2 łyżki cukru, 3 żółtka, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz zaczyn. Ciasto wyrabiaj 3-4 minuty aż zamieni się w lśniącą, gładką i elastyczną kulę.
    Ciasto przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
    Ciasto lekko rozciągnij i podziel na 8 równych kawałków. Z każdego uformuj kulkę i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych, sporych odstępach.
    Panownie je przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 200 st . W każdej bułce zrób delikatnie wgłębienie na środku, by powstało gniazdko.Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu i nakładaj zimny na bułeczki.Piecz 20 min
    posypać cukrem pudrem

Porady

Na budyń można ułożyć świeże maliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować