Jestem uczennicą 2. klasy średniej szkoły. Po lekcjach z przyjemnością gotuję i piekę, a moja rodzina bardzo się z tego cieszy. To ciasto jest łatwe do zrobienia, a do tego pyszne
60 min
Składniki:
Biszkopt:
● 5 jajek
● 1 szkl. cukru
● szkl. mąki
● szczypta soli
● łyżka octu
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa I:
● 10 dag masła
● puszka masy krówkowej
Masa II:
● sernik błyskawiczny w proszku
● 600 ml mleka
Do dekoracji:
● 30 dag wydrylowanych wiśni
● galaretka wiśniowa
Oraz: duże op. herbatników
Puszysty tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z solą na
sztywną pianę. Dodajemy cukier
oraz żółtka, wlewamy ocet
i mieszamy. Wsypujemy mąkę
z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy
i pieczemy ok. 35 minut
w temp. 160-180 °C. Studzimy
i, nie zdejmując obręczy tortownicy,
dookoła biszkoptu
układamy herbatniki.
2.Masa I: masę krówkową
ucieramy z masłem. Rozsmarowujemy
na biszkopcie
3.Do wysokiego naczynia wlewamy
schłodzone mleko. Wsypujemy
sernik, miksujemy 3-4
minuty, wylewamy na masę
krówkową.Wiśnie układamy na
masie serowej. Galaretkę rozpuszczamy
w szklance wrzątku.
Gdy zacznie tężeć, wylewamy
na ciasto. Chłodzimy
Komentarze