Mleczny tort serowy

4.49 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Gotowany sernik z dodatkiem mleka w proszku, które nadaje charakterystycznego smaku i przypomina mi czekoladę z dzieciństwa :) Masę serową zrobiłam w dwóch wariantach smakowych i przełożyłam nią kakaowy biszkopt. W okresie letnim warto wpleść w masy sezonowe owoce, np truskawki :D

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao ciemnego
    1 łyżeczka proszku od pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego

    SERNIK GOTOWANY:
    1 kg twarogu zmielonego
    1/2 szklanki cukru
    200g masła
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki mleka w proszku
    1 jajko
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    50g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Mleczny tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek oraz kakao przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać, dodając na końcu olej. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce. Przekroić na cztery części i każdą z nich skropić delikatnie ponczem, np herbatą z cytryną.
  • 2. Jajko wymieszać z mąką ziemniaczaną i odstawić. Do do garnka włożyć masło,cukier i wlać mleko. Podgrzewać, aż masło się rozpuści i całość zagotuje. Mleko w proszku przesiać, aby nie było grudek i wsypać do garnka. Wymieszać energicznie. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać rozmieszane jajko i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze.
  • 3. Połowę masy przelać do drugiego garnka i rozpuścić w jednej z nich czekoladę. Kiedy masy zaczną gęstnieć przełożyć nimi blaty biszkopta. Odłożyłam dwie łyżki masy czekoladowej, którą udekorowałam wierzch w formie kropek wyciskanych z rękawa cukierniczego. Na wierzch położyłam folię spożywczą, którą docisnęłam i wygładziłam. Ściągnęłam ją jak masa sernikowa całkowicie stężała. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować