Tort serowy

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszny tort serowy

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 200 gramów
    - masło: 120 gramów
    - cukier: 70 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - skórka otarta z cytryny: 0.5 sztuki
    MASA SEROWA:
    - żelatyna deserowa na 0,5l: 1 sztuka
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - skórka otartaz cytryny: 1 sztuka
    - żółtka: 4 sztuki
    - śmietana 18 %-ciasto: 500 mililitrów
    - twaróg na sernik mielony: 500 gramów
    - cukier puder /do posypania: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z masłem. Po środku zrobić wgłębienie, wsypać sól, dodać olejek i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować 2 kule i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 2000C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować z ciasta dwa krążki o średnicy 26 cm i piec na jednej blasze przez 8-10 minut na jasno brązowy kolor, na środkowym poziomie piekarnika. Jeden z krążków, jeszcze gorący pokroić na 12 jednakowych porcji, odłożyć razem z całym spodem do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ciągle mieszając zagotować mleko z cukrem, solą, olejkiem i żółtkami, zestawić z ognia. Żelatynę dobrze rozpuścić w mleku i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, gdy mleko zacznie zastygać, dodać twaróg i bitą śmietanę. Cały spód włożyć do tortownicy, a boki wyłożyć papierem pergaminowym. Wypełnić tortownicę kremem serowym i wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyjąć ciasto z formy, usunąć pergamin, a na wierzch położyć pokrojone kawałki ciasta, układając z nich krążek . Tort posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować