Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zawsze zaskakuje moich gości lekkością i konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że i smak jest miłą niespodzianką.
Składniki:
spód
· 180g zmielonych herbatników
· 90g stopionego masła
· 2 łyżeczki cukru pudru
· 2 łyżeczki kakao
· łyżeczka kawy rozpuszczalnej
masa
· 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej
· 350ml śmietany kremówki
· 150ml + 50ml likieru baileys
· ½-3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser)
· 100g gorzkiej czekolady
· 3 łyżeczki żelatyny
Puszysty sernik z baileys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka dokładnie mielimy w blenderze lub wkładamy do woreczka śniadaniowego i rozwałkowujemy do całkowitego skruszenia.
2.Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3.Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno.
4.Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia.
5.Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
6.¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10h do lodówki.
Komentarze