Puszysty Chlebek Bananowy

4.49 (154 ocen)

  • Łatwy

Chlebki Bananowe od jakiegoś czasu są bardzo popularne, dlatego trochę poeksperymentowałam i tak oto powstał ten przepis. Bardzo polecam, nie tylko ze względu na smak, ale także łatwe wykonanie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - dojrzałe banany: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - mąka pszenna razowa typ 2000: 50 gramów
    - cukier brązowy: 150 gramów
    - miekkie masło: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - ekstrakt z wanilii ((lub aromat waniliowy 1 łyżeczka)): 1 łyżka
    - sól: 5 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Do kawy

Puszysty chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszysty Chlebek Bananowy 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C
    Banany rozgnieć widelcem. W drugiej misce drewnianą łyżką mieszaj masło aż będzie miękkie i gładkie, dodaj cukier, banany i jaja, i wymieszaj. Osobno połącz przesiane mąki z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie powoli dodawaj suche składniki do masy bananowej cały czas mieszając.
  • Puszysty Chlebek Bananowy 2. Foremkę (keksówkę) posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto i rozprowadź delikatnie łyżką tak, żeby wierzch był gładki. Możesz udekorować pokrojonymi bananami.
  • Puszysty Chlebek Bananowy 3. Piec przez około 50 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni (można tez sprawdzić czy jest surowe za pomaca patyczka lub noża).
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować