Chlebki Bananowe od jakiegoś czasu są bardzo popularne, dlatego trochę poeksperymentowałam i tak oto powstał ten przepis. Bardzo polecam, nie tylko ze względu na smak, ale także łatwe wykonanie.
Łatwy
Składniki:
- dojrzałe banany: 5 sztuk
- mąka pszenna: 200 gramów
- mąka pszenna razowa typ 2000: 50 gramów
- cukier brązowy: 150 gramów
- miekkie masło: 100 gramów
- jajka: 2 sztuki
- ekstrakt z wanilii ((lub aromat waniliowy 1 łyżeczka)): 1 łyżka
- sól: 5 gramów
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
Puszysty chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C
Banany rozgnieć widelcem. W drugiej misce drewnianą łyżką mieszaj masło aż będzie miękkie i gładkie, dodaj cukier, banany i jaja, i wymieszaj. Osobno połącz przesiane mąki z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie powoli dodawaj suche składniki do masy bananowej cały czas mieszając.
2.Foremkę (keksówkę) posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto i rozprowadź delikatnie łyżką tak, żeby wierzch był gładki. Możesz udekorować pokrojonymi bananami.
3.Piec przez około 50 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni (można tez sprawdzić czy jest surowe za pomaca patyczka lub noża).
Smacznego!
Komentarze