Uwielbiam racuchy ale te pobiły wszystkie, które do tej pory robiłam. Są przepyszne.
30 min
Składniki:
Na ok. 10 racuszków
2 szklanki mąki
1 duże jajko
3-4 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1/3 szklanki wiórków kokosowych
niewielki banan
pół niewielkiego jabłka
olej
cukier puder do posypania
Na krem cytrynowy:
1 jajko
1 mała cytryna
60 g cukru
30 g masła
Puszyste kokosowo-bananowo-jabłkowe racuszki w cytrynowej pierzynce z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banana i jabłka kroimy w kostkę.
2.Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym aby powstała jednolita masa. Dodajemy mleko, mąkę, proszek i delikatnie miksujemy. Dodajemy pokrojonego banana i jabłko, wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
3.Cytrynę myjemy i osuszamy. Skórkę trzemy na tarce i wyciskamy sok. Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski.. Dodajemy cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócamy jajka. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewamy trochę wody (trzeba wlać jej tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała dna miski). Zagotować. Kładziemy miskę z masą i ogrzewamy mieszając (najlepiej trzepaczką). Ogrzewamy ok 10 min często mieszając.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuszki na złoty kolor.
Na gotowe racuszki nakładamy dowolną ilość kremu i posypujemy rodzynkami.
SMACZNEGO :)
Komentarze