Kakaowy biszkopt z kremem z kaszy manny i kajmaku

1.67 (3 ocen)

  • 60 min

Słodziutki deser do kawki.

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jajek
    niecała szklanka mąki
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    niecała szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 czubate łyżki kakao

    Na krem:
    3/4 litra mleka
    10 łyżek kaszy manny
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1/2 puszki kajmaku

    Dodatkowo:
    płatki migdałowe

Wystaw ocenę:

1.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Kajmak

Kakaowy biszkopt z kremem z kaszy manny i kajmaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kolejno dodajemy żołtka, przesiane mąki i proszek waniliowy i nadal miksujemy. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Brytfannę o wymiarach 24x30 smarujemy delikatnie olejem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
  • image-06menv1 2. Krem: mleko gotujemy wraz z cukrem. Kolejno dodajemy kaszę i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy kajmak i delikatnie miksujemy.
  • image-1xxrw9v 3. Gdy biszkopt wystygnie przekrajamy go na pół. Nasączamy przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszą część nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Kolejno nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy migdałami. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
    Smaczego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować