Kakaowy biszkopt z kremem z kaszy manny i kajmaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kolejno dodajemy żołtka, przesiane mąki i proszek waniliowy i nadal miksujemy. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Brytfannę o wymiarach 24x30 smarujemy delikatnie olejem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
2.Krem: mleko gotujemy wraz z cukrem. Kolejno dodajemy kaszę i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy kajmak i delikatnie miksujemy.
3.Gdy biszkopt wystygnie przekrajamy go na pół. Nasączamy przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszą część nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Kolejno nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy migdałami. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Smaczego:)
Komentarze