Ciasto czekoladowo-orzechowe z herbatnikową wkładką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszności dla lubiących masę orzechową gdyż jest ona najbardziej wyczuwalna w całym cieście.

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jajek
    niecała szklanka mąki
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    niecała szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 czubate łyżki kakao

    Na krem orzechowy:
    15 dkg orzechów włoskich mielonych
    1/2 szkl. gorącego mleka
    25 dkg masła
    20 dkg cukru
    2-3 żółtka

    Na krem czekoladowy:
    100g masła
    250g serka mascarpone
    100g wybranej czekolady
    2-3 łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    herbatniki
    pół szklanki mleka
    kilka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzechowiec Desery Biszkopty

Ciasto czekoladowo-orzechowe z herbatnikową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kolejno dodajemy żółtka, przesiane mąki i proszek waniliowy i nadal miksujemy. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Brytfannę o wymiarach 24x30 smarujemy delikatnie olejem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
  • 2. Krem orzechowy: orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy aż masa zgęstnieje.
    Miksujemy masło, cukier i żółtka. Kolejno dodajemy masę orzechową i nadal delikatnie mieszamy.
  • 3. Krem czekoladowy: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
    Ser mascarpone wraz z masłem miksujemy na puszystą masę.
    Kolejno dodajemy czekoladę, kakao i wszystko miksujemy.
  • image-0pk1asq 4. Ostudzony biszkopt kroimy na połowę, nasączamy obie części przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszą część nakładamy masę czekoladową. Na nią nakładamy równo namoczone w mleku herbatniki.
    Kolejno nakładamy masę orzechową (3/4 tej masy) i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na wierzch nakładamy resztę kremu orzechowego, jeśli wystarczy to nakładamy również na boki ciasta. Na wierzch nakładamy orzechy według uznania.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować