Ciasto czekoladowo-orzechowe z herbatnikową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kolejno dodajemy żółtka, przesiane mąki i proszek waniliowy i nadal miksujemy. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Brytfannę o wymiarach 24x30 smarujemy delikatnie olejem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
2.Krem orzechowy: orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy aż masa zgęstnieje.
Miksujemy masło, cukier i żółtka. Kolejno dodajemy masę orzechową i nadal delikatnie mieszamy.
3.Krem czekoladowy: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Ser mascarpone wraz z masłem miksujemy na puszystą masę.
Kolejno dodajemy czekoladę, kakao i wszystko miksujemy.
4.Ostudzony biszkopt kroimy na połowę, nasączamy obie części przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszą część nakładamy masę czekoladową. Na nią nakładamy równo namoczone w mleku herbatniki.
Kolejno nakładamy masę orzechową (3/4 tej masy) i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Na wierzch nakładamy resztę kremu orzechowego, jeśli wystarczy to nakładamy również na boki ciasta. Na wierzch nakładamy orzechy według uznania.
Smacznego :)
Komentarze