3/4 szklanki mąki
100 ml śmietany 18%
2 duże jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
szczypta soli
1 duże jabłko
2 banany
sok z połówki pomarańczy
olej do smażenia
cukier waniliowy lub cukier puder do posypania
Placuszki bananowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dodać cukier i wymieszać. Do miski wbić jajka dodać śmietanę zmiksować. Stale miksując dodawać wymieszaną mąkę.Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne pokroić w kostkę. Banany obrać i pokroić w pół talarki. Owoce wymieszać i polać sokiem z pomarańczy. Dodać do masy ii wymieszać.
2.Na rozgrzaną patelnie wlewać małymi porcjami masę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kłaść na papierowy ręcznik żeby nadmiar tłuszczu wchłonął. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Smacznego
Komentarze