Puszyste Ciasto Na Zimno Z Frużeliną Truskawkową

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :)
Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny w smaku :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm


    Spód:

    180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych
    80 g masła


    Masa:

    250 g mascarpone
    200 ml śmietanki 30-36 %
    100 g białej czekolady
    Frużelina truskawkowa:
    250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce)
    4 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    1 płaska łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Puszyste ciasto na zimno z frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód

    1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
  • 2. Masa

    2. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do przestudzenia.
    3. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, a nastepnie tymi samymi ubijaczkami ubijamy mascarpone.
    Następnie, powoli wlewamy czekoladę do mascarpone, cały czas miksując na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i całość mieszamy już tylko szpatułką/łyżka. Wykładamy od razu na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowania frużeliny.
  • 3. Frużelina

    4. Truskawki lub inne owoce kroimy na drobniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i zaczynamy gotować na małym ogniu. Gotujemy do pożądanej przez nas konsystencji (czekamy aż owoce lekko się rozpadną) następnie w łyżce wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do masy owocowej, zagotowujemy i gotujemy jeszcze z 2 minutki, nastepnie zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
    Wystudzoną żelatynę wylewamy na masę z mascarpone i białej czekolady, wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Truskawki Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować