Puszyste Ciasto Na Zimno Z Frużeliną Truskawkową

  • wyświetlono: 103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :) Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny w smaku :)

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na tortownicę 22 cm


Spód:

180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych
80 g masła


Masa:

250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30-36 %
100 g białej czekolady
Frużelina truskawkowa:
250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Puszyste Ciasto Na Zimno Z Frużeliną Truskawkową

  • 1. Spód

    1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
  • 2. Masa

    2. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do przestudzenia.
    3. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, a nastepnie tymi samymi ubijaczkami ubijamy mascarpone.
    Następnie, powoli wlewamy czekoladę do mascarpone, cały czas miksując na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i całość mieszamy już tylko szpatułką/łyżka. Wykładamy od razu na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowania frużeliny.
  • 3. Frużelina

    4. Truskawki lub inne owoce kroimy na drobniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i zaczynamy gotować na małym ogniu. Gotujemy do pożądanej przez nas konsystencji (czekamy aż owoce lekko się rozpadną) następnie w łyżce wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do masy owocowej, zagotowujemy i gotujemy jeszcze z 2 minutki, nastepnie zestawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
    Wystudzoną żelatynę wylewamy na masę z mascarpone i białej czekolady, wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Truskawkiciasto na zimnobiała czekoladaciasto bez pieczeniamrożone truskawkikrem mascarponespód ciasteczkowypuszyste ciastoz białą czekoladąz mascarponefruzelina truskawkowaz frużeliną truskawkową
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Dodane przez: Martyna1991

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Delikatny, orzeźwiający sernik...

Truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: zielony liść

Truskawkowy sernik na zimno

Puszysty serniczek truskawkowy...

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dodane przez: zzewa

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne...

Ciasto z jabłkami na zimno

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami na zimno

Przepis jest bardzo prosty i każdemu...

sernik

Dodane przez: Kasja1986

Truskawkowy sernik na zimno

Pyszny, owocowy sernik na zimno,...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Puszyste ciasto z jeżynami

Pyszne, puszyste, mięciutkie, słodkie...