Puszyste ciasto jogurtowe z jagodami

4.48 (162 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste, łatwe w przygotowaniu.
Składniki na ciasto mamy zazwyczaj w lodówce :).

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    3/4 szkl cukru
    400 g jogurtu greckiego
    1/4 szkl oleju dobrej jakości (u mnie rzepakowy Semco)
    2 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka sody
    2 szkl jagód (mogą być również truskawki, maliny, lub inne ulubione owoce)
    1/2 szkl płatków migdałowych
    dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe

Puszyste ciasto jogurtowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt grecki, stopniowo oliwę, na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z sodą. Ciasto wylać do silikonowej foremki o średnicy 27 cm. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40-50 minut, do efektu suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Jagody można zastąpić truskawkami, lub innymi sezonowymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować