Puszyste bułeczki z twarożkiem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka drożdży, cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
2.Mąkę wymieszać z solą, roztopionym i wystudzonym masłem i jajkami. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zarobić gładkie ciasto /nie dosypywać więcej mąki, ciasto będzie dość luźne/. Przykryć ścierką, zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.Twarożek wymieszać z cukrem pudrem.
4.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, krótko wyrobić. Podzielić na 18 równych części /ok. 60 g każda/.
5.Każdy kawałek ciasta delikatnie rozciągnąć na blacie, na kształt koła, nałożyć pełną łyżeczkę twarożku, zlepić zawijając miejsce złączenia pod spód.
6.Bułeczki układać na blaszce posmarowanej odrobiną oleju w trzech rzędach po 6 bułeczek.
Komentarze