Puszyste bułeczki z twarożkiem i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pulchniutkie, mięciutkie w sam raz do porannego kubeczka kawy lub mleka.

  • 2 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    2 jaja
    100 g cukru
    20 g drożdży
    120 ml mleka
    100 g masła
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    400 g twarogu z wiaderka
    2 łyżki cukru pudru

    PONADTO:

    olej do posmarowania
    50 g płatków migdałowych
    cukier puder do oprószenia
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Puszyste bułeczki z twarożkiem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka drożdży, cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę wymieszać z solą, roztopionym i wystudzonym masłem i jajkami. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zarobić gładkie ciasto /nie dosypywać więcej mąki, ciasto będzie dość luźne/. Przykryć ścierką, zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 3. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, krótko wyrobić. Podzielić na 18 równych części /ok. 60 g każda/.
  • 5. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozciągnąć na blacie, na kształt koła, nałożyć pełną łyżeczkę twarożku, zlepić zawijając miejsce złączenia pod spód.
  • 6. Bułeczki układać na blaszce posmarowanej odrobiną oleju w trzech rzędach po 6 bułeczek.
  • 7. Wierzch posmarować olejem, posypać płatkami migdałowymi.
  • 8. Piec ok 25 nim do zezłocenia, przez pierwsze 5 minut w 200 stopniach, kolejne 20 minut w 160 stopniach.
  • 9. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
  • 10. Inspiracja: www.facebook.com/groups/einfacherezepte
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować