Purée z selera

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wspaniale zastępuje tuczące ziemniaki i makaron. Doskonale pasuje do drobiu i wieprzowiny.

Składniki:

  • ● duży seler
    ● 2 jabłka
    ● kostka bulionu warzywnego
    ● świeżo zmielony pieprz
    ● łyżka masła
    ● 1/2 ananasa
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Purée z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera obieramy, myjemy
    i kroimy w małą kostkę.
    Jabłka obieramy, usuwamy
    gniazda nasienne, miąższ
    drobno kroimy. Selera i jabłka
    wkładamy do garnka,
    zalewamy szklanką wody.
    Dodajemy kostkę bulionową
    i doprowadzamy do
    wrzenia. Gotujemy 20 minut
    na średnim ogniu.
  • 2. Selera i jabłka odcedzamy
    (wywar zachowujemy).
    Miksujemy, dolewając niewielką
    ilość warzywno-
    -owocowego wywaru.
  • 3. Ananasa obieramy, kroimy
    w małą kostkę, a następnie
    podsmażamy na
    maśle ze szczyptą cukru.
    Dodajemy do selera (ewentualnie
    ponownie miksujemy).
    Doprawiamy pieprzem
    i polewamy masłem
    ze smażenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować